Martin's Cook (2 osoby), Wielokolorowy - Naczynie ceramiczne do gotowania bez tłuszczu
Wyprodukowana w Bouffioulx w Belgii, zgodnie z tradycyjnymi metodami ceramiki przez ostatnich rzemieślników znanych z tego rzemiosła i zaprojektowana z gliny pochodzącej z ziemi Saint-Aubin (Florennes), Martin’s Cook to unikalny produkt, ręcznie formowany. Jego produkcja kończy się pieczeniem na gazie ziemnym.
Witryfikacja, charakterystyczna dla kamionki, jest wynikiem reakcji soli morskiej dodawanej na końcu pieczenia w temperaturze 1255 stopni, co pozwala na naturalną witryfikację, która uszczelnia naczynie. Proces ten umożliwia pieczenie w piekarniku w odpowiedniej temperaturze oraz łatwe czyszczenie naczynia.
Wszyscy uczestnicy procesu znajdują się w promieniu 15 kilometrów od produkcji w Bouffioulx, co rozwija lokalną gospodarkę. Umożliwia to również ograniczenie kosztów transportu i wydatków na energię.
Użycie Martin’s Cook również szanuje środowisko. W rzeczywistości potrzebujesz tylko jednego źródła ciepła i niewiele wody do czyszczenia (tylko jeden przyrząd do umycia).